Aksjeloven
I aksjeloven går det tydelig frem at et aksjeselskap skal forvaltes av styret, styret skal videre organisere virksomheten, i nødvendig grad fastsette planer og budsjetter. Styret skal holde seg orientert om selskapets økonomiske stilling og påse at virksomheten, regnskapene og formuesforvaltningen er under betryggende kontroll.
De fleste franchisetakere anbefales, eller pålegges, å etablere aksjeselskap. Med en aksjekapital på mindre enn tre millioner kroner, noe de fleste sannsynligvis har, kan de velge å ha færre enn de pålagte minst tre medlemmene.
Utfordringen
Mange franchisetakere føler likevel behovet for å ha med seg personer i styret, enten fordi de er med på eiersiden eller innehar nyttig erfaring og/eller kompetanse.
Min erfaring er at ofte engasjerer disse dyktige menneskene i styret seg uten å forstå franchisekonseptet eller franchise som metode. Dette gjør at franchisetakeren kommer i en ubehagelig klemme, mellom styret sitt og franchisegiveren.
Personene i styret er ikke valgt på samme grunnlag som franchisetakeren. Franchisetaker er rekruttert på grunnlag av sin tro på konseptet og tro på franchisegiver, med påfølgende gjennomgang av innhold i samarbeidet, franchiseavtalen, opplæring og trening i etablering og drift. Et franchisesamarbeid bygger på en tydelig forretningside for den lokale enheten, tydelige systemer og metoder som franchisetaker skal benytte for å skape fornøyde kunder og lokal lønnsomhet. Budsjetter og planer blir som regel utarbeidet i et nært samarbeid med franchisegiver. Franchisegiver har eller skal ha systemer for kvalitetssikring av franchisetakers løpende virksomhet. Med andre ord dekker franchisegiver mange av styrets oppgaver i arbeidsdelingen med franchisetaker. Det er derfor åpenbart at i gitte situasjoner kan styrets meninger, innspill og beslutninger avvike fra franchisegivers. Og franchisetaker kommer i en ubehagelig situasjon.
Behov
Trenger franchisetaker styret?
Det er mange argumenter for;
Det er også mange argumenter mot;